COMUNICAT
Mănăstirea Hlincea are în derulare proiectul ”Elaborare studii și documentații pentru investiția Consolidare - Restaurare la Biserica cu Hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Hlincea, sat Hlincea, comuna Ciurea, județul Iași, cod LMI IS-II-a-A-04180” prin programul Timbrul Monumentelor Istorice 2024 sesiunea I.
În prezent sunt finalizate și predate toate studiile și cercetările preliminare, expertiza tehnică și Documentația pentru Avizarea Lucrărilor de Intervenția (DALI) prevăzute în acest proiect, în data de 21 august a.c. semnându-se procesul verbal de recepție și predare - primire a acestora.
Această documentație (DALI) a fost înaintată pentru obținerea avizului Comisiei de specialitate a Institutului Național al Patrimoniului (INP) din cadrul Ministerului Culturii. După obținerea acestui aviz, care va însemna confirmarea soluțiilor de intervenție propuse de către proiectant, DALI va fi recepționată și predată oficial beneficiarului (Mănăstirea Hlincea).
Asta va însemna atingerea scopului acestui proiect, ca bază pentru etapa următoare, temă a unui nou proiect: Elaborarea Proiectului Tehnic (PTh), a Detaliilor de Execuție (DDE) și a Documentației Tehnice pentru Autorizația de Construire (DTAC).
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Mănăstirea Hlincea a depus la Ministerul Culturii (Institutul Național al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice), documentația pentru finanțarea proiectului ”Elaborare studii și documentații pentru investiția Consolidare - Restaurare la Biserica cu Hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Hlincea, sat Hlincea, comuna Ciurea, județul Iași, cod LMI IS-II-a-A-04180 prin programul Timbrul Monumentelor Istorice 2024.”
În urma acestor demersuri, s-a aprobat finanțarea, semnându-se contractul de finanțare nerambursabilă nr. 19 / 2024, în valoare de 180.100 lei, sumă ce va fi virată în contul mănăstirii. La aceasta sumă, mănăstirea va adăuga contribuția proprie (din donații ale credincioșilor, sponsorizări de la instituțiile centrale și locale ale statului și din fonduri proprii), în suma de 20.100 lei, la care se adaugă TVA, aferent întregii valori a proiectului, care va fi suportată tot de mănăstire
Cu acest prilej, mulțumim colectivului Institutului Național al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice pentru sprijinul acordat.